LOCAL LIBYAN PIGEON: PHYSICAL CHARACTERISTICS OF THE EGG AND THE INFLUENCE OF HABITAT ON EGG QUALITY

الحمام الليبي المحلي: الخصائص الطبيعية للبيضة وتأثرها بالموطن

فؤاد سالم أكريم 1 *، منية فرج 1 ، مريم محمد 1

1. قسم الإنتاج الحيواني، كلية الزراعة، جامعة عمر المختار، البيضاء، ليبيا

ملخص:

 ينتشر الحمام (Columba livia) في مواطن مختلفة على نطاق واسع في ليبيا، كحمام مستأنس Domestic، أو مُستبر Feral، أو بري Wild . تهدف هذه الدراسة إلى وصف الخصائص الطبيعية لبيض سلالة الحمام الليبي المحلي في مدينة البيضاء وضواحيها، ودراسة تأثير الموطن (مُستبر أو مستأنس مربى داخل اقفاص) على جودة البيض. جُمعت ست وتسعون بيضة (60 بيضة من الحمام المُستبر و36 بيضة من المستأنس) من عدد من مستعمرات الحمام المُستبر ومزرعة خاصة للحمام المستأنس المربى في اقفاص. كان متوسط ​​وزن بيض الحمام المحلي (سواءً أكان مستأنساً أو مُستبراً) 15.72 جم، وبلغ طولها 37.80 مم وعرضها 28.18 مم. ساد الألبومين (67.85٪) مكونات البيضة، يليه الصفار (23.72٪) والقشرة (8.23٪). أثّر الموطن بشكل كبير على معظم خصائص البيض. كان وزن البيضة وعرضها ومعامل الشكل ووحدة Haugh وارتفاع الألبومين ونسبته، أعلى في بيض الحمام المُستبر مقارنةً بالحمام المستأنس (P < 0.05). يميل حجم البيض إلى أن يكون أعلى في بيض الحمام المُستبر مقارنةً بالحمام المستأنس (P = 0.079).  كان طول البيض متشابهًا بين المجموعتين. كانت نسبة الصفار والقشرة أعلىP < 0.05)). يميل سمك القشرة إلى أن يكون أعلىP = 0.08) ) في بيض الحمام المستأنس مقارنةً بالحمام المُستبر. تتعارض هذه النتائج مع فرضيتنا القائلة بأن الموطن (مثل توافر اللغذاء والرعاية) يمكن أن يؤثر إيجابًا على خصائص بيض الحمام. نوصي بإجراء بحوث إضافية على نطاق أوسع لاستكشاف هذه النتائج بشكل أعمق.

الكلمات المفتاحية: حمام، مُستبر، مستأنس، جودة البيض.



Fowad Akraim 1*     , Monya Faraj 1 ,     Mariam Mohammed 1

1 Animal production department, faculty of agriculture, Omar Al Mukhtar

University, Al-Bayda, Libya.

fowad.akraim@omu.edu.ly1* 

Abstract:

The pigeon (Columba livia) is widely distributed in Libya in different habitats, as domestic, feral or wild pigeons. The aim of this study is to describe the physical characteristics of eggs from the local Libyan pigeon breed in Al-Bayda city and its suburbs, and to examine the effect of habitat (feral vs. caged domestic) on egg quality. A total of ninety-six eggs (60 eggs from feral and 36 from domestic pigeons) were collected from a number of feral pigeon colonies and a private caged domestic pigeon farm. The average weight of the local pigeon eggs (both domestic and feral) was 15.72 g, with a length of 37.80 mm and a width of 28.18 mm. Egg components were dominated by albumin (67.85%) followed by yolk (23.72%) and egg shell (8.23%). Habitat significantly influenced most egg characteristics. Egg weight, width, shape index, Haugh unit, albumen height and percentage were higher in feral pigeon eggs compared to domestic pigeon (p < 0.05). Egg volume tends to be higher in feral pigeon eggs compared to domestic pigeon (p=0.079). Egg length was similar between the two groups. Yolk and shell percentage were higher (p < 0.05) and shell thickness tended to be higher (p =0.08) in domestic pigeon eggs compared to feral pigeon eggs. These results are in contrary to our hypothesis that habitat (e.g., stable feed supply and care) could positively affect egg characteristics of pigeons. Additional research at a larger scale is needed to further explore these findings.

Keywords: Pigeon, Feral, Domestic, Egg quality

 تحمل المرفقات
نشر :